Ben je introvert? Je zit op een goudmijn!

Als je van nature meer introvert dan extravert bent, dan vind je het misschien lastig je ‘staande te houden’ in het bijzijn van collega’s die altijd het hoogste woord hebben. Van die types die zich makkelijk weten te profileren en die altijd iets unieks meemaken. Soms vraag je je misschien af of je in dit ‘sociale tijdperk’, waar iedereen de behoefte lijkt te hebben zich volledig ‘bloot’ te geven, jij ook niet wat ‘joliger’ moet zijn…..

Gelukkig zijn we niet allemaal hetzelfde. Waar de extraverte mens meer naar buiten gericht is, met zijn aandacht op anderen en op actie, geldt voor de introverte types dat zij meer reflectief zijn en hun aandacht naar binnen richten. Bij de eigen gedachten en gevoelens.

Mensen die een extraverte stijl hanteren, laten eerder en luider (!) van zich horen, profileren zich makkelijk, zeggen assertief waar het op staat en komen onomwonden op voor hun (team)belangen. Soms doen ze dat op een manier die voor iemand met een introverte stijl als behoorlijk dominant kan overkomen en hen zelfs een minderwaardig gevoel geeft. Dat is zonde. Met introvert zijn is namelijk helemaal niks mis!

Sterker nog, van grote namen uit de verre en meer hedendaagse geschiedenis zoals Lincoln, Einstein, Ghandi, Gates, Rowling, Streep, Wozniak, etc., wordt gezegd dat zij aan de introverte kant van het persoonlijkheidsspectrum stonden of staan.

In dit artikel beschrijft Adam Grant (Wharton professor en schrijver van ‘Give and Take’), onder andere dat drieëndertig tot vijftig procent van de mensen introvert is. Daarbij zijn zij ook nog eens gezegend met mooie kwaliteiten als: Analytisch, secuur en geduldig. Maar ook luisteren en gestructureerd werken, etc.

 

Elke stijl een eigen wijze

Tijdens groepssessies en individuele sessies, zijn verschillen in stijl ook vaak onderwerp van gesprek. Begrijpen van en begrip hebben voor de andere stijl draagt bij aan synergie. Het is juist de combinatie van de stijlen die elkaar aanvult en elkaar nodig heeft om bijzondere ideeën tot bloei te laten komen.

Zonder Steve Wozniak zou Apple er niet geweest zijn. Steve W. was de uitvinder van slimme technologische ideeën en de introverte helft van Apple. De meer extraverte Steve Jobs, wist de techniek om te zetten in commercieel succes!

 

Tot slot

Herken jij jezelf als introvert? Dan hoop ik dat je je door deze blog (nog beter) bewust geworden bent van je unieke en mooie kwaliteiten. Zet ze zo goed mogelijk in en je zult zien dat het eindresultaat er beter van wordt! Blijf vooral jezelf en probeer niet (geforceerd) extravert ‘te worden’.

Herken je door dit artikel de introverte collega's uit jouw team, wees je dan bewust van het (verborgen?) kapitaal dat zij in zich hebben. Geef hen de juiste, gedoceerde, aandacht en begrip, zodat zij hun talenten tot volle wasdom kunnen laten komen!

 

Meer informatie vind je onder aan het artikel dat op LinkedIn is gepubliceerd.


« Terug naar het overzicht