De kracht van het Kernkwadrant®

De afgelopen 15 jaar heb ik mij op diverse momenten en in verschillende hoedanigheden beziggehouden met het Kernkwadrant® van Daniel Ofman. Als 'consument', leidinggevende en inmiddels als trainer/coach, heb ik al veel gesprekken gevoerd waarin het Kernkwadrant of kernkwaliteiten, in meer of mindere mate onderwerpen van gesprek waren. Het begon ooit met het luisterboek 'Bezieling en Kwaliteit in organisaties'. Een fascinerend boek dat dateert uit 't begin van de jaren negentig, maar dat nog altijd zeer actueel is. Inmiddels staat het aantal verkochte exemplaren op veel meer dan 100.000 en is het in vele talen vertaald.

'Bezieling en Kwaliteit in organisaties', gaat onder andere over het creërende vermogen van mensen en organisaties die creatief in plaats van reactief denken. Het herkennen van iemands kernkwaliteiten en het daarbij horende kernkwadrant, speelt daarbij een belangrijke rol.

Wat maakt het model van kernkwadrant zo bijzonder? Zoals zo vaak met krachtige modellen is het de eenvoud ervan. Begrippen als 'kwaliteit, valkuil, uitdaging en allergie', zeg maar de vier kwadranten van het 'Kernkwadrant®', zijn inmiddels spreektaal geworden. Op zich hebben de begrippen los van elkaar al een bepaalde gevoelswaarde: we voelen wat iemand met het begrip 'Valkuil' bedoelt! Het kwadrant komt pas echt tot zijn recht, als we inzien dat deze vier begrippen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Als mensen zich plots bewust worden dat er geen Valkuil bestaat zonder een achterliggende Kwaliteit en dat je Uitdaging en Allergie ook echt bij jou horen, dan gebeurt er vaak iets. Het wordt ineens glashelder waarom jij, als iemand die Bescheidenheid als kwaliteit in jezelf 'herkent', je mateloos irriteert aan die persoon die zichzelf altijd zo goed weet 'neer te zetten'. Dat geeft ineens lucht.

Het Kernkwadrant® helpt zowel jou als individu, maar ook jullie als team om begrip te krijgen. Voor jezelf, maar juist óók voor die ander. Hoe tof is dat!

Ben jij nieuwsgierig naar wat het Kernkwadrant®, voor jou, jouw team of organisatie kan betekenen, of ben je geïnteresseerd in andere onderwerpen rond het thema persoonlijk leiderschap, neem dan gerust contact met ons op. 

Herman de Baat

h.debaat@equilibre.nl

 

 


« Terug naar het overzicht