Meetlat

Opdrachtomschrijving

Voor een internationale verzekeringsorganisatie hebben wij samen met de directie een meetlat ontwikkeld die zij in kunnen zetten bij de aanname en verdere ontwikkeling van toekomstige managers.

Aanpak

Als basis hiervoor hebben wij de directieleden gevraagd om onafhankelijk van elkaar twee vragenlijsten in te vullen. Hieruit zijn het Werken in Stijl profiel en Waardevol Werken Profiel voortgekomen.

Het Werken in Stijl profiel geeft inzicht in hoe de gegeven functie het beste kan worden uitgevoerd. Dit stelt de organisatie in staat te benoemen welk type gedrag nodig is om de functie met succes te vervullen. Sommige functies lijken op papier alleen nog maar goed in te vullen door het spreekwoordelijke 'schaap met de vijf poten'. En hoe verleidelijk het ook is te denken dat die gedragstechnische alleskunners bestaan, in de praktijk levert het vooral veel stress op voor de functievervullers. Het is veel effectiever voor organisatie en individu als er een realistisch beeld wordt geschetst van wat er werkelijk nodig is om de functie met succes én plezier te kunnen vervullen.

Daarnaast kent iedere functie in een organisatie haar eigen cultuur die vaak, maar niet altijd, lijkt op de cultuur van de organisatie. Het Waardevol Werken Profiel is ontwikkeld om zowel de drijfveren van de functie als de cultuur van de organisatie in kaart te brengen. Dit stelt de organisatie in staat om te bepalen welk type medewerker zich in de functie en in de organisatie thuis gaat voelen. Als de drijfveren van een medewerker passen bij zowel de functie- als de organisatiecultuur zijn succes, voldoening en plezier in het werk een logisch gevolg.

Beide profielen hebben als input gediend voor het bepalen van het "Managers DNA".

Resultaat

Tijdens een gezamenlijke sessie zijn de individuele uitkomsten van beide profielen met elkaar besproken. Uiteindelijk is er gezamenlijk een meetlat opgesteld waarin de gewenste gedragsstijl en het gewenste drijfverenpatroon zijn vastgelegd die nodig zijn om de functie van manager binnen deze opdrachtgever met succes te vervullen.

Zowel bij de verdere ontwikkeling als bij de selectie van potentiële managers zal deze meetlat als basis dienen.


« Terug naar het overzicht

Cases

Coachend leidinggeven

Van een IT-organisatie kregen wij het verzoek om twee managers te begeleiden in het ontwikkelen van hun managementvaardigheden.

Lees verder

Teamevent: Nummer 1 word je niet alleen!

Voor de R&D afdeling (55 medewerkers) van een grote internationale beursgenoteerde onderneming gespecialiseerd in staal, kapitaalgoederen en diensten heeft Equilibre een teamevent georganiseerd.

Lees verder

Persoonlijk Leiderschap

Voor een grote organisatie die actief is in de telecommunicatiemarkt, hebben wij een Persoonlijk leiderschapsprogramma ontwikkeld, waarbij onderwerpen als organisatiestructuur, het verbeteren van bedrijfsprocessen en het sturen op resultaat zijn aandachtspunten binnen het programma.

Lees verder
Bekijk de overige Cases »